Gerlachovský štít 2.654,6m

14.05.2011 23:15

Vysoké tatry považuju za svoji srdeční záležitost a vzhledem k tomu, že již pár let po tatranské žule šmejdím, tak doufám, že si konečně letos splním sen a vystoupím na nejvyšší horu Slovenska a tedy i nejvyšší horu "československa" Gerlachovský štít 2654,6m.

Tato hora je bohužel díky legistrativě "zakázanou horou". Je přístupná pouze v doprovodu horského vůdce, kteří si účtují nehoráznou částku. V sedmdesátých letech ještě vedla turistická značka, ale množství smrtelných úrazů a ochrana přírody vedlo k tomu, že se tato hora pro veřejnost zpřístupnila pouze v doprovodu horského vůdce. Štít je přístupný registrovaným horolezcům, kteří vystupují horolezeckou cestou obtížnosti 2+ UIAAGM a vyšší.

Štít samotný podle kamarádu ci již na něj vystoupili není nijak zajímavý, ale pochopitelně svádí tím, že je to nejvyšší hora bývalého Československa a i tím, že je "zakázaná". Je dosažitelný jako chodecký terén s exponovanými místy, ale rozhodně je to poctivý kopec a při snížené viditelnosti (mlha, déšť, sněžení...) je problém s orientací a v masívu Gerlachu lze snadno zabloudit.

Můj plán je s kamarádem Pepi-lezcem vydupat Gerlach přes velickou probu od Sliezkého domu a sestoupit batizovskou probou. Právě v batizovské probě na exponovaných místech byli nové řetězy, ale proslýchá se, že jeden nejmenovaný horský vůdce (Pavol.......) zmíněné řetězy uřezal a shodil do Batizovské doliny......no, co dodat.