Lysá hora 2013

 

Lysá hora 10.2. 2013

 

Absťák po kopcích a nabídka Pavla od Přerova, abychom v létě spáchali nějaký společný trek a tedy se trochu poznali, mě přiměl k tomu abych naplánoval výlet na zimní Lysou horu.

V neděli ráno tedy budím Matesa (puberťáckej pacholek) a v 5,00 do sebe rveme ovesnou kaši a pak za tmy vyrážíme směr Přerov.

Před sedmou vyzvedávám v Želatovicích Pavla a za další dvě hodinky, které prokecáme o kopcích parkujeme u Pily v Ostravici abychom si nastoupali Lysou z její asi nejfrekventovanější strany.

Beskydy jsou krásně pod sněhem a teploměr v autě hlásí -4 stupně. Kdyby svítilo slunko, tak je to naprostá paráda. Výletním tempem zvolna stoupáme a s výškou přibývá i sněhu.

Nad chatkami si dáváme mačky. Lysá samozřejmě není žádnej ledovec, ale slíbil jsem synátorovi, že si zkusí jaký to je na železech chodit a taky kde je svah prudší, tak je příjemné, že nám to nikde neklouže.

Na podvrcholovém hřebeni nepříjemně fučí a jak vítr bere sněhové krystaly, tak to v obličeji pěkně štípe.

Na vrcholu jsme za 2,18hod. Já jsem tradičně pěkně línej, ale Mates peláší jak veverka. Nohy má sice jak hůlky k rajčatům, ale kdyby na mě nečekal, tak věřím, že za 1,5hoďky by byl nahoře. Pavel se nám trochu kochá a protože začíná být pěkná zima, tak ho necháváme kousek za sebou.

 

Vrchol Lysé je v mlze a teplota je -10,5 ale výstupem jsme pěkně zahřátí a merino a flíska je úplně dostačující. V hospodě je narváno, ale podaří se nám uhájit 3 místa a teplá gulášovka je to co potřebujeme, protože bagety v batohu jsou asi zmrzlé na kost.

 

 

 

 

V zafuněné hospodě je fajn, ale sbíráme se sestup dolů. Chvíle než nandáme železa na nohy ve větru a mrazu stačí aby mě totálně promrzly ruce, že je nemůžu ani strčit do rukavic. Fakt výživný !!! Sestup je z počátku trochu poklusem abychom se trošku zahřáli a tedy dole v Ostravici jsme coby-dup.

V hotelu naproti pily si ještě dáváme zasloužené knedlo-vepřo-zelo, mrknem do mapy na plán zimního přechodu hřebene Malé Fatry a pak už frčíme domů.

 

Na Lysé jsem už byl několikrát, ale dnes jsem teda docela unaveném. Mates v autě samozřejmě spí a já už se těším domů.

 

Tedy další prima výlet s tím, že jsme si pěkně vyšlápli.