Alpy mit Family 9/2013

 

První zářijový víkend jsem vymyslel pro rodinku výlet do rakouských alp a to do městečka Tauplitz v podhůří Totes gebirge. Rodinný výlet představuje moji bytnou Lucii a moje dvě děti, které mám rád jako by byli moje vlastní a to pacholka Matyho a „pinceznu“ Eldu.

Našel jsem totiž v minulosti velice zajímavou nabídku moc hezkého ubytování za velice zajímavý peníz, kterou chci využít pro zimní sezonu a „pár prkýnek“ jež v dobách dávných se zovali SKI :-) a tak to byl takový předvoj…

 

Medvědí Soutěska

V pátek 6.9. je tedy brzo- ranní odjezd a pro tento den je naplánovaný výlet do Barenschutzklamm neboli Medvědí soutěska. Je to krásně po cestě a po ranních 300km parkujeme ve vesničce Mixnitz a stoupáme lesem až k oficíme Alpenvereinu, kde platíme vstupné. Dále je to příjemný postup po lávkách a žebřících skalní soutěskou okolo zurčících vodopádků. Celkem 164 lávek a žebříků nás vede skalním kaňonem ostře zařízlým do údolí.

Stoupáme stále výš a výš až k na konec soutěsky a po krátkém lesním úseku „parkujeme“ u Zum Gutem Hirten (U dobrého pastýře) s příjemným převýšením 700m. Nad náma je křížek Hochlatsch 1.720m, ale pacholek Mates mě má na párku a rodinka chce dolů neboť máme ještě 100km dojezd do cíle. Zamáčknu teda slzu a kopec co by kamenem dohodil (cca 500m převýšení) zůstává mnou neposkvrněný.

 

Tauplitzalm

Druhý den je ve znamení výletu okolo 6 jezer Tauplitzalmu.

Ráno je krásné kýčovité ažuro a z okna apartmánu na mě pomrkává Grimming 2.351m ale na ten si musím nechat zajít chuť. Vyjíždíme autem po alpské vysokohorské silničce za €9,80 na horní parkoviště.

6-seen wanderung jak je okruh nazývaný je pohodová procházka okolo jezer náhorní plošiny Tauplitzalm, která je největší ve střední evropě. Tauplitz je vlastně podhůří Totes Gebirge.

Po cestě by se dalo vylézt na snadné vrcholy jako Lawinenstein, Traweng a Klein a Grosses Tragl (1980-2200m), ale děti protestují, takže pohodovým tempem nahoru dolů si obejdeme okruhem jezera za necelých 5hodin.

Rakouská gulášovka a Almdudler jsou potom za odměnu v jedné z hospůdek po trase a večer bazén a sauna v apartmánu s geniálním výhledem na Grimming.

 

Díky slunečnému a teplému víkendu to byl fajn výlet do Alp se super ubytováním i když žádný vrchol se tentokráte nekonal.

 

 

Foto ZDE